EXTENSION TO ALVAR AALTO´S FOUNDATION

Aalto ́s Foundation

Client

Private

Location

Jyväskylä, Finlandia

project

2016

This design was part of an international competition for an extension that would connect the Alvar Aalto Museum with the Museum of Finland, in the university city of Jyvaskyla.

 

The design is based on an uneven geometrical ‘geoda’ that subtly ‘touches’ the two buildings and adapts to the ascending topography of the plot.

 

All interior elements are included in the design and feature made-to-measure furniture that matches the organic nature of the proposal, in a permanent dialogue with Aalto’s architecture.

 

The original stream from Alto’s plan is recovered, thus making the extension a connecting link, as a bridge over the brook.

 

The geoda is wrapped in a uniform metal skin, providing it with an intentionally abstract appearance.

 

The areas surrounding the two buildings are also arranged, with ‘carpets’ of mixed paving and grass that weave together the fragmented surroundings and add a scenic quality to the whole.