38 HOUSES IN CAMÍ DE MISSA (SANTA EULARIA DES RIU)

ParkEularia 38

Client

Private

location

Ibiza

Project

2023

The project poses the challenges of enclosing two residential blocks in a geometrically irregular plot on a steep gradient and assembling them in a harmonious way with the urban surroundings, which themselves are not very homogenous and where there are many ongoing housing developments.

 

The proposition is two equal L-shape blocks, like two jigsaw puzzle pieces. They fit into the existing urban landscape, and with their geometry and typology solve all the architectural challenges that are presented.

 

These two blocks cradle a central spare where the communal areas are located.

This space is conceived as an ‘oasis’ within the city and within the block.

A circular sheet of water marks the epicentre of the space.

 

The depth of the walkway determines the typology as being a double-orientation property, with access through an open corridor.

Various functional and compositional strategies are employed with the intention of constructing the urban facades of the two blocks in an elegant, ordered and rational way.

The spaces on the facades of the two blocks on Camí de Missa and Margarita Anckermann only have two dimensions. They alternate with various suspended elements that create balconies, with the intention of generating a certain amount of movement.

 

The two residential blocks rest on a ‘plinth’ of ceramic skin that unifies the complex and provides privacy and the potential for ventilation to the lower floors, where parking spaces are located.

The ceramic accompanies the user on their route through the communal areas, and adds colour and interest to the routes between the two buildings.

 

Enclosed areas with sliding elements made from natural materials, blinds from Alicante and the prominence of ceramics (whether in muted colours or in various enameled ones) aim to provide the complex with a Mediterranean character and a recognisable form and palette that gives the intervention its own identity.

 

The access corridors for the houses are conceived of as transitions between light and shade, punctuated by the use of climbing plants and the depth play created by shafts for installation and ventilation.