43 SUBSIDISED DWELLINGS AT ES VIVER

Playa d’en Bossa 43

Client

Público

Location

Ibiza

Project

2018

The design proposal is located on a 2,936m2 urban plot of land in Platja d’en Bossa, in the Eivissa municipal area.

The L-shaped plot has a very narrow north-facing wing, which means no satisfactory building solution can be found for this section. As such, and with the aim of maximising the number of south-facing homes with sea views, we designed a semi-open block (providing both visual and bioclimatic permeability) with a rectangular-shaped internal atrium. The atrium connects with the narrow section, where a parking area is located, protected by a roof covered in community allotments, as a kind of platform with the mountains of Ibiza as a backdrop.

The atrium and the landscaped platform form a ‘continuum’ that fosters the building’s cross-cutting nature and highlights its location between the mountains and the sea.

In what is a fragmented and visually unattractive area, the residential block offers a resounding presence, providing an introverted space where the building’s movement and life take place in the central atrium.

The half-underground parking area minimises excavation work and encourages natural ventilation. It also provides a visual and functional connection with the entry podium on the lower floor. 

The atrium works as an open internal courtyard with the bioclimatic advantages of the Mediterranean surroundings. The greenery makes its presence felt by visually tempering the atrium, supporting the establishing of a comfortable temperature and promoting the space as a kind of internal courtyard.

 

The different dwelling types (living space percentages as specified in the competition rules) occupy an uneven layout that helps with slightly breaking up the linear nature of the building while creating richer circulation and transition spaces.

Given the high levels of sunlight on the south- and west-facing facades, a light substructure is included made of recycled steel and supporting climbing greenery (making the proposal economically feasible) in an almost evanescent filter taken over by climbing plants.

This filter/gallery provides a threshold into the building, distinguishing the entrance from the central atrium.

The design provides for both active and passive bioclimatic strategies that determine key design decisions and enable compliance with the A energy grading and the targets set out in the competition rules.

The project includes use of construction waste and mostly locally sourced and environmentally friendly material.

 

This project was carried out within deBM Arquitectura y Paisajismo.